Wandeling Miraggio Niel

fantasie, Fotografie, Kunst, Niel, wandeling -

Wandeling Miraggio Niel

Op zoek naar fantasie in Niel

Ongeveer 10km ten zuide van Antwerpen langs de Rupel vind je Niel. Door de rijke geschiedenis van o.a. steenbakkerijen en schoennijverheid tot de mooie omgeving en natuurgebieden is het best gezellig vertoeven hier. 

Sinds het begin van de zomer kan je in Niel de 8 werken van Miraggio ontdekken aan de hand van een wandeling met gevarieerd landschap. Miraggio Niel is een foto project waarbij op 8 verschillende locaties de werkelijkheid werd betoverd door fantasie aan de hand van een grote foto print. 

Download de wegbeschrijving via www.eliverheyen.be of neem een foldertje uit het kistje dat aan de eerste foto bij het gemeentehuis van Niel staat. Ook in het gemeente huis zelf kan je aan foldertjes geraken. 

Start; Ridder Berthoutlaan 1, 2845 Niel (ongeveer 8/9km) 

Zondag 2 augustus

We spreken af aan het gemeentehuis rond 13u voor het vertrek (met mondmasker weliswaar). Aan het gemeentehuis vind je een Miraggio-foto dat gebaseerd is op het verhaal van de Afdraagstertjes.

De Afdraagstertjes waren voornamelijk kinderen en vrouwen, die vroeger tijdens de tijd van de steenbakkerijen de door klei gevormde stenen naar buiten moesten dragen en deze in de zon te drogen moesten leggen. 

Het afdraagstertje dat je in de achtergrond van de foto kan zien (wit beeldje, links van de foto-print) is een belangrijke herinnering aan de geschiedenis van de baksteen industrie in Niel. Dat is duidelijk gemaakt door deze foto van Miraggio Niel waarbij de 2 afdraagstertjes tientallen meters groot werden gemaakt en een soort van toegangspoort vormden tot een mysterieus stuk land. Fantaseer zelf maar verder! 

De wandeling loopt langs de Ridder Berthoutlaan verder tot aan de tweede foto van Miraggio, Maria Boodschap waar de Rupel in de verre toekomst zijn oevers stevig wist uit te breiden. 

Voor we de bebouwde kom van Niel verlaten passeren we eerst nog de derde foto van Miraggio aan de Heideplaats (groot plein) van het kapelletje op de hoek. Op weg naar de Col de Rupel passeren we eerst nog het bedrijventerrein van Coeck nv 

Eens aangekomen op de dijk langs de Rupel gaat de route verder richting een opmerkelijk gebouwtje langs de Rupel dat in de zomer van 2014 zowel vanbinnen als vanbuiten werd versierd door De Boomse Graffiti kunstenaar Kanter Dhaenens. 

Nog een laatste stop in het historische Hellegat dat in het verre verleden de enige overgang over de Rupel vormde tussen de monding in de Schelde en Duffel

Aan de overkant van deze foto, omringd door zeer enthousiaste bewonderaars, waarvoor dank, dalen we via een klein weggetje af in het natuurgebied Walenhoek dat bewoond wordt door de Galloway-koe. Zo veranderd het Nielse dorpslandschap meteen in een mooi natuurgebied waar onder andere aan het beter viswerk wordt gedaan. Een mooi rustig stukje natuur!  

Langs de spoorlijn komen we uit bij de zesde foto van de reeks die gemaakt werd rond een oude kraan die in het midden van een kleiput is blijven staan en zo een mysterieus element in het natuurbeeld is geworden.  

Na deze mooie ontdekking trekken we terug richting het bewoonde gedeelte van Niel. Zo passeren we nog via de sporthal het achturen plein waar foto 7 te vinden is. 

Het gebouw dat toegang verleent tot het 8-urenplein zelf zoals je op de foto hierboven kan zien werd gebruikt als basis voor de Miraggio foto. Wat een gezellig huisje! 

Zo komen we tot de laatste foto van de reeks Miraggio Niel die terug te vinden is aan de poort van het kerkhof in Niel. De poort werd gemaakt door de kunstsmid Guy De Bruyne. In de poort werden symbolen van verschillende culturen afgebeeld uit heel de wereld. Een perfecte start voor de laatste foto van Miraggio! 

Kunstwerken © Eli Verheyen 

 


Laat een reactie achter